soci

Socialdemokraterna

 Ekonomi & Skatter

Fakta


Socialdemokraterna vill förändra fastighetskatten. De som har de dyraste villorna med ett marknadsvärde över cirka sex miljoner (dvs. ett taxeringsvärde om 4,5 miljoner eller mer) kommer att få höjd skatt(fastighetskatt?) med 1%. Samtidigt så utvidgas den nuvarande begränsningsregeln så att fler med små inkomster får sänkt fastighetsskatt.
De tänker säkna fastighetsskatten för hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar, från dagens 0,4% till 0,22%. Neutraliteten mellan olika boendeformer utreds under år 2011 och åtegärder vidtas(?)
De tänker succenssivt ta bort upphovsskatten och begränsningen för upphov. Givet att det statsfinansiella läget så tillåter och att det finansieras på ett fördelningspolitiskt acceptabelt sätt. På så sätt ökar rörligheten på bostadsmarknaden. I ett första steg tas skatten på uppskov upp till 200 000 kronor bort. Därmed har nästan hälften av den statsfinansiella kostnaden av att avskaffa uppskovet uppnåtts. Vi kommer även att tillsätta en utredning som ser över systemet med uppskov och hur det kan säkerställa att uppskoven betalas in.
Reavinstskatten vid bostadsförsäljning kommer höjas från 22 till 23%.


Socialdemokraterna vill ha rättvisare inkomstskatt. Vi vill att de som tjänar bäst och har mest ska bidra mer. Jobbskatteavdraget trappas av från en månadsinkomst på 40 000 kr och avskaffas helt för de med miljoninkomst. För den som tjänar 50 000 kr/mån innebär det ca 250 kr mindre i jobbskatteavdrag per månad. De med stora förmögenheter ska bidra mer.


Direkt efter en valseger vill vi därför ta ett rejält första kliv för att sluta klyftan genom att halvera den. Socialdemokraterna tänker steg för steg se till att pension och lön beskattas lika. Det ska löna sig att arbeta och att ha arbetat. Detta är ett gemensamt besked från de rödgröna. Om den ekonomiska utvecklingen är god under de närmaste åren så kommer vi Socialdemokrater att avskaffa penionärsskatten helt under nästa mandatperiod. Vilket kommer att kosta ca 10 miljarder - givet de fullt finansierade steg som redan tagits i den gemensamma vårbudgeten.

Ett av socialdemokraternas mål är fler trygga jobb och fler fasta anställningar. Heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet. De vill riva upp regeringens Lavallag. Och förbättra arbetslöshetsförsäkringen- avgiften ska sänkas till cirka 80 kr i månaden, ersättningsnivån och taket höjs. Fler ska få ut 80 procent av sin lön vid arbetslöshet.

Socialdemokraterna vill höja det som kallas bensinskatt men som i själva värket är koldioxidskatt. De tänker höja koldixidskatten med 10 öre 2011 och 7 öre 2012. Det motsvarar 29 öre respektive 20 öre i bensinpris. Den som behöver bilen till jobbet kompenseras fullt ut med en höjning av reseavdraget.

Socialdemokraterna tycker att arbetslösa och de som har sjukpenning/sjukersättning ska betala samma skatt som löntagare. Olika typer av tjänsteinkomst ska beskattas lika. Men de tänker satsa på att sänka skatten för föräldrarlediga, arbetslösa och förtidspensionärer och och därmed minska skatteklyftan mellan dem och löntagare. De vill gå vidare för att nå en mer likformig beskattning under nästa mandatperiod.

Källor: Aftonbladet.se socialdemokraterna.se

 

 

 

Jämförelse med idag

 

 höja skatt för dem som har vanlig lön och de med mycket lön höja ganska mycket .

 

 

 

Skillnader mellan partierna, socialdemokraterna och moderaterna

 

 

 

 

 

 

 

Analys och slutsats
skriva vem som har mest vett , vems förslag som är bäst . utan känslor .




















ERICAS


Moderaterna vill att många fler än nu ska ha arbeten. Därför har dom sänkt arbetsskatten med ca. 1000 kr. och vinner dom valet så kommer dom att fortsätta sänka skatterna ytterligare lite till för att det ska bli mer skillnad mellan folk som jobbar och de som lever på bidrag.

·         Moderaterna vill att fler människor ska starta egna företag. Därför vill de jobba mot fortsatta sänkta skatter så att det blir lönsamt att starta och driva eget.

·         De vill också säkra välfärden genom att satsa ännu mer på skola, vård och omsorg.

·         Något annat de vill är att satsa mer pengar på forskning och utbildning så att Sverige blir ett mer framgångsrikt land i framtiden. J

·         Det svenska skattetrycket är nästan högst i världen. Det är inte rimligt eller hållbart att det svenska skatte-trycket ligger på en betydligt högre nivå än andra jämförbara länder i Europa, tycker moderaterna. Därför har moderaterna som en långsiktig vision att sänka skattetrycket.

·         Höga skatter minskar människors trygghet, säger moderaterna. Utan möjlighet att bygga upp en ekonomisk buffert blir människor som mister jobbet eller genomgår andra förändringar i livet otrygga. Därför är det viktigt att vi är många som arbetar för att betala till det gemensamma vid sämre tider. Genom att fler människor arbetar får vi också in mer pengar till att betala det gemensamma, som vård, skola och omsorg.

·         Moderaterna vill inte ha någon fastighetsskatt i framtiden. De säger att ett hus och ett hem är inte ett skatteobjekt till för politiker. Ett hus och ett hem representerar trygghet, omsorg och familjeliv. Ett hus och ett hem är också en personlig dröm om självständighet och självförverkligande. Trots att moderaterna inte ser hus och bostadsrätter som beskattningsobjekt är det rätt att alla egnahemsägare betalar en begränsad kommunal fastighetsavgift till sin hemkommun, för att finansiera en del av kommunens tjänster.

·         Moderaterna tycker att inkomsskatten ska sänkas, om utrymme finns. Alliansen har med jobbskatteavdraget genomfört en stor inkomstskattesänkning på låga och medelstora inkomster. För en undersköterska motsvarar det en extra månadslön varje år! För pensionärer har skatten sänkts två gånger och ytterligare en sänkning är på gång nästa år.

·         Moderaterna tycket att det inte är aktuellt med höjd bensinskatt. I framtiden kan det bli nödvändigt med höjda miljöskatter för att nå klimatmålen. Men det ska i så fall kompenseras av sänkta skatter för hushåll och företag.

·       Moderaterna tycket inte att de arbetslösa och de som har sjukpenning/sjukersättnin ska betala samma skatt som löntagare. Det är rimligt att det ska löna sig att arbeta, anser de. Ett av argumenten är att arbete förknippas med högre utgifter för exempelvis mat, arbetsresor och arbetskläder.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0