social

Fakta om a-kassan och vårt förslag  

  • Nuvarande tak är på 680 kronor/dag vilket innebär att taket är 18 700 kronor i månaden. Med 80 procent i ersättningsnivå ger det 14 960 kronor i månaden i ersättning.
  • Vår höjning till 930 kronor/dag innebär att taket höjs till 25 575 kronor i månaden. Med 80 procent i ersättningsnivå ger det 20 460 kronor i månaden i ersättning.
  • I januari 2012 höjs taket ytterligare till 950 kronor/dag vilket innebär att taket höjs till 26 125 kronor. Med 80 procent i ersättningsnivå ger det 20 900 kronor/månad.
  • Efter 100 dagars arbetslöshet trappas taket i a-kassan ner med 150 kronor om dagen i vårt förslag. Det innebär att taket sänks till 21 450 kr (fr.o.m. januari 2012 till 22 000 kr). Med 80 procent i ersättningsnivå ger det 17 160 kr i månaden i ersättning (fr.o.m. januari 2012 17 600 kr i ersättning). Även efter 100 dagars arbetslöshet blir alltså ersättningen högre med vårt förslag än med gällande regler 
  • Vårt förslag innebär också att skillnaderna i arbetslöshetsrisk mellan olika grupper på arbetsmarknaden inte ska påverka kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen.
  • Vi rödgröna partier är också överens om att i dialog med fackföreningsrörelsen och a-kassorna skapa en fungerande försäkring som är enkel att förstå, pålitlig, rättssäker och inte kan missbrukas. Vi vill därför göra en noggrann genomlysning av den framtida a-kassan.

De rödgröna är nu överens om att utforma den samlade beskattningen på fastigheter på ett sätt som bidrar till att skapa ett bättre fördelningspolitiskt skattesystem. Vi vill förändra fastighetsskatten på flera områden:

  • Ny Fastighetsskatt - De som har de dyraste villorna med ett marknadsvärde över cirka sex miljoner (dvs. ett taxeringsvärde om 4,5 miljoner eller mer) kommer att få höjd skatt med 1%. Samtidigt så utvidgas den nuvarande begränsningsregeln så att fler med små inkomster får sänkt fastighetsskatt.
  • Begränsningsregeln - Innebär att man betalar max 4 % av ens inkomst i fastighetsskatt, den vill vi utvidga till att omfatta samtliga, inte bara de över 65 år, så att den med liten inkomst får sänkt fastighetsskatt 
  • Fastighetsskatten för hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar sänks - från dagens 0,4 % till 0,22 %. Neutraliteten mellan olika boendeformer utreds under år 2011 och åtgärder vidtas.
  • Uppskovsskatten och begränsningen för uppskov tas successivt bort. - Givet att det statsfinansiella läget så tillåter och att det finansieras på ett fördelningspolitiskt acceptabelt sätt. På så sätt ökar rörligheten på bostadsmarknaden. I ett första steg tas skatten på uppskov upp till 200 000 kronor bort. Därmed har nästan hälften av den statsfinansiella kostnaden av att avskaffa uppskovet uppnåtts. Vi kommer även att tillsätta en utredning som ser över systemet med uppskov och hur det kan säkerställa att uppskoven betalas in.
  • Reavinstskatten - vid bostadsförsäljning höjs från 22 till 23 % 

Boverket har även föreslagit att varje studentkorridor beskattas som en bostad i stället för att som nu ta ut en avgift för varje rum. Vi ställer oss bakom detta förslag och föreslår att det genomförs. 

Socialdemokraterna vill förändra fastighetskatten. De som har de dyraste villorna med ett marknadsvärde över cirka sex miljoner (dvs. ett taxeringsvärde om 4,5 miljoner eller mer) kommer att få höjd skatt(fastighetskatt?) med 1%. Samtidigt så utvidgas den nuvarande begränsningsregeln så att fler med små inkomster får sänkt fastighetsskatt.
De tänker säkna fastighetsskatten för hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar, från dagens 0,4% till 0,22%. Neutraliteten mellan olika boendeformer utreds under år 2011 och åtegärder vidtas(?)
De tänker succenssivt ta bort upphovsskatten och begränsningen för upphov. Givet att det statsfinansiella läget så tillåter och att det finansieras på ett fördelningspolitiskt acceptabelt sätt. På så sätt ökar rörligheten på bostadsmarknaden. I ett första steg tas skatten på uppskov upp till 200 000 kronor bort. Därmed har nästan hälften av den statsfinansiella kostnaden av att avskaffa uppskovet uppnåtts. Vi kommer även att tillsätta en utredning som ser över systemet med uppskov och hur det kan säkerställa att uppskoven betalas in.
Reavinstskatten vid bostadsförsäljning kommer höjas från 22 till 23%.


Socialdemokraterna vill ha rättvisare inkomstskatt. Vi vill att de som tjänar bäst och har mest ska bidra mer. Jobbskatteavdraget trappas av från en månadsinkomst på 40 000 kr och avskaffas helt för de med miljoninkomst. För den som tjänar 50 000 kr/mån innebär det ca 250 kr mindre i jobbskatteavdrag per månad. De med stora förmögenheter ska bidra mer.


Direkt efter en valseger vill vi därför ta ett rejält första kliv för att sluta klyftan genom att halvera den. Socialdemokraterna tänker steg för steg se till att pension och lön beskattas lika. Det ska löna sig att arbeta och att ha arbetat. Detta är ett gemensamt besked från de rödgröna. Om den ekonomiska utvecklingen är god under de närmaste åren så kommer vi Socialdemokrater att avskaffa penionärsskatten helt under nästa mandatperiod. Vilket kommer att kosta ca 10 miljarder - givet de fullt finansierade steg som redan tagits i den gemensamma vårbudgeten.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0