MODERAT OCH SOCIALDEMOKRAT

Skillnader mellan moderaterna och socialdemokraterna
 
Höja Bensinskatten ?
Moderaterna
Nej inte aktuellt , möjligen i framtiden för höjda miljöskatter för att nå klimatmålen. Men ska i så fall kompenseras av sänkta skatter för hushåll och företag.
Socialdemokraterna
Ja , de planerar att höja men den som behöver bilen till jobbet kompensaras fullt ut med en höjning av reseavdraget.
 
 
Taket i a-kassan höjas ?
Moderaterna
Ja, på sikt. I takt med stigande löner är det på sikt önskvärt att höja taket. När och hur mycket beror på vad ekonomin tillåter.
Socialdemokarterna
Ja, de tänker höja med ersättningsnivån höjs till 80% under hela perioden. Efter 100 dagar trappas taket ner. Deras mål är att minst 80% av de arbetslösa ska få minst 80% av sin tidigare lön i ersättning.
 
 
Måste inkomstskatten sänkas mer ?
Moderaterna
Ja, de har redan infört sen stor inkomstskattesänkning för de med låga och medelstora inkomster. För pensionärer har skatten sänkts två gånger och yttligare en sänkning är på gång nästa år.
Socialdemokraterna
Nej. De vill att de med riktigt höga inkomster ska bidra med. Och pension inte ska beskattas hårdare än lön, därför behövs skattesäkningar för breda pensionsgrupper.
 
 
Ska arbetslösa/sjukpenning/sjukersättning betala samma skatt som löntagare ?
Moderaterna
Nej. De anser att det är rimligt att det ska löna sig bättre att arbeta.Ett av förknippen är att arbete förknippas med högre utgifter, ex mat arbetsresor arbetskläder.
Socialdemokraterna
Ja olika typer av tjänsteinkomst ska beskattas lika. De avstätter en miljard för att sänka skatten för föräldrarlediga, arbetslösa och förtidspensionärer och därmed minska skatteklyftan mellan dem och löntagare. Vill gå vidare för att nå en med likformig beskattning under nästa mandatperiod.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0